Den vanligaste justeringen att göra innan du syr
Vill du få bättre passform på plaggen du syr? Den första mönsterjusteringen du kan behöva göra är att justera för större byst. Du vet kanske redan om att du behöver göra en FBA men än har du inte orkat lära dig hur du ska göra.
Du behöver inte ha speciellt stor byst för att behöva göra en FBA, som är en förkortning av Full Bust Adjustment. Det som avgör om du behöver göra den är skillnaden mellan ditt överbystmåt och ditt ”vanliga” bystmått. Jag väljer numera alltid storlek efter mitt överbystmått och gör sedan en FBA för att få bra passform över axlarna och plats för bysten.
Att göra en traditionell justering för större byst kan vara lite pilligt och många drar sig för att göra det. Men nu ska du få tips på en genväg.
Det finns ett förenklat sätt att göra en FBA på ett plagg utan insnitt. Med det menar jag t.ex. en t-shirt, klänning eller en blus utan insnitt. Det är ett bra sätt att prova
Den här förenklade varianten fungerar bäst om du inte behöver en väldigt stor ökning. Upp till 3-4 cm (6-8 cm totalt) har jag prövat med bra resultat.
Hur du gör
Börja med att räkna ut hur mycket du behöver öka omkretsen för ditt större bystmått. Förenklat är det skillnaden mellan ditt överbystmått och ditt bystmått /2. Du väljer storlek på mönstret efter ditt överbystmått och gör sedan din justering.
Rita av ditt framstycke som vanligt och klipp ut. Rita sedan av framstycket på ett nytt mönsterpapper men klipp inte ut något.
Rita om mönstret
Om ditt överbystmått t.ex. är 87 och ditt bystmått 95 har du 8 cm du behöver öka ditt framstycke med. Hälften av det är 4 och nu gör du en markering 4 cm ut från punkten där ärmhålssömmen möter sidsömmen. (Den svarta punkten till höger om det ritade på bilden)
Lägg sedan din utklippta mönsterdel ovanpå det du tidigare ritat och håll fast mönsterdelen längst ut på punkten där axelsömmen möter ärmsömmen. Håll fast och vinkla ut den utklippta mönsterdelen så att nedre delen av ärmhålssömmen möter punkten du ritat ut.
Rita nu det ”nya ärmhålet”, gärna med en annan färg på pennan, från axelpunkten ner till ärmhålet. Jag ritade med rött.
Håll nu fast den övre mönsterdelen vid den nya punkten vid ärmhålet och vinkla tillbaka mot sidsömmen och rita den nya sidsömmen.
Nu har du din nya mönsterdel med mer volym för bysten och du har på ett enkelt och smidigt sätt ritat om din mönsterdel.
Fler möjliga mönsterjusteringar
Är du nyfiken på fler mönsterändringar kan du hitta instruktioner för hur du gör många olika typer för olika behov i de här böckerna som jag använder.
Min senaste bok i samlingen är Palmer Pletsch Complete Guide to Fitting (2018). Den är den omarbetade upplagan av Fit for Real People och den är än mer komplett än den första.
En lite mindre omfattande bok är Fast Fit av Sandra Betzina (2003). Den har många tydliga förklaringar för vad du behöver göra för justeringar vid olika problem.
Om du syr mycket byxor finns det även en bok med ändringar som du kanske kan behöva. Jag syr sällan byxor men rekommenderar ändå Pants for Real People (2012). I den hittar du många olika justeringar du kan behöva göra för bättre passform på dina byxor.
Det finns säkert fler men det är de här böckerna jag använder mig av. Om du köper genom att klicka på någon av mina länkar får jag en liten bonus utan att det kostar dig något extra.
Skriv en kommentar och berätta vad du brukar göra för ändringar på ditt mönster innan du syr. Eller har du inte börjat ändra mönstren än?
Lisa säger
Tack för en enkel FBA, ska testa om detta funkar till mig. Övriga förändringar jag får göra är att göra livet kortare, framför allt bak i ryggen då jag är väldigt kort (152 cm).
karin gulliksson säger
Hej
Du skriver överbystmått och mitt vanliga bystmått. Jag förstår inte skillnaden?
Efwa säger
Hej Karin!
Ditt ”vanliga” bystmått är på bysten = ditt största mått på ”toppen” av din byst.
Överbystmåttet är måttet du får när du flyttar upp måttbandet längs armhålet ovanför bysten. Måttbandet är baktill kvar vid bh-bandet men framtill ovanför bysten.
Förstår du den förklaringen? Hör av dig igen annars. /Efwa