Viskos finns i olika varianter
Viskos är ett material som är vanligt förekommande både som färdiga plagg och om du syr själv och köper tyg. Viskos är en konstfiber baserad på träprodukter/cellulosamassa, en så kallad regenatfiber. Cellulosamassan genomgår en kemisk process och blir fibrer som sedan kan spinnas och vävas eller stickas till tyg.
Själva processen att omvandla träfiber till en spinnbar fiber kräver mycket kemikalier som i sin tur ställer till problem både för miljön och de som jobbar med att ta fram fibern. Men på senare år jobbas det med att ta fram miljövänligare varianter.
Lyocell
Lyocell är en slags viskos som framställs i ett slutet system och därför har mindre miljöbelastning. Tencel är ett varumärke på Lyocell och är alltså samma sak.
Andra sorters viskos är t.ex. Modal som är viskos gjort på bokträ, Cupro är gjort på bomullsavfall och det finns även Bambuviskos som är tillverkat av bambu.
Acetat
Acetat används ofta till foder i klänningar och kavajer är också en viskos. Acetat var den ursprungliga viskosen som började tillverkas i slutet av 1800-talet och den var till skillnad från “vanlig” viskos känslig för värme och smälte lätt. Men acetat är också ett av de få semi-naturella fibrer som kan pressas permanent i veck.
Fördelar som finns för acetat är att det har fin lyster och mjukt fall men tyvärr är det känsligt vid tvätt. Acetat är liksom viskos skörare i vått tillstånd än i torrt och bör hanteras försiktigare än tex. bomull vid tvätt.
Jag har sett att det rekommenderas kemtvätt för plagg i ren acetat men känsligheten minskar vid blandning med andra fibrer. Acetat är också känsligt för vissa lösningsmedel, tex. aceton och nagellacksborttagning.
I vår webbshop hittar du både vävd viskos och viskosjersey.
Lämna ett svar